keskiviikko 8. toukokuuta 2013

Hello Marseille

Päädyin nyt jakamaan tämän matkakertomuksen kahteen osaan, loogisesti kaupunkien mukaan. (Pääasiassa ihan siitä syystä, etten ehkä jaksa kirjoittaa molemmista paikoista ihan just nyt.)



Aloitetaan siis Marseillesta, johon suuntasimme viime keskiviikkona aamujunalla. TGV kuljetti mukavasti määränpäähän reilussa kolmessa tunnissa, eipä uskoisi, että Välimeren rannalle pääsee niinkin nopsasti!




Matkan varaaminen jäi tosiaan vähän viime tippaan (hups..), mistä johtuen junaliput ja hostellit olisi mahdollisesti saanut vähän huokeampaankin hintaan. Tai ainakin olisi pystynyt majoittautumaan kaikki kolme Marseillessa vietettyä yötä samassa hostellissa, nyt jouduimme varaamaan sängyt kahdesta eri paikasta. Mutta eipä se mitään, päästiinpä näkemään kaksi eri hostellia! Joista molemmat oli vieläpä hyviä.



Pohkeet tykkäsi tänne menosta.

Ensitunnelmat kaupungista... kauheasti portaita ja mäkiä. Pohkeet ja reidet huusivat hoosiannaa näiden päivien jälkeen. Säät suosivat koko matkan ajan, asteita oli reilut parisenkymmentä joka päivä. Tuuli oli onneksi vähän viilentämässä, välillä tosin sellaisella tehokkuudella, että pää meinasi lähteä mukaan.

Suunta alaspäin eli taas irtoaa hymyä.


Palais de Longchamp.
(Ja siis miksei suihkulähteessä voisi muka olla punaisia delfiinejä?)

Kolmen päivän aikana tuli pääasiassa tutkailtua kaupunkia ja sen tunnelmaa. Vanha kaupunki oli mukava ja viihtyisä pienine kujineen, löytyi monta mukavan näköistä kahvilaa. Kaikkiaan koko kaupunki oli mukava ja ihmiset rentoja (suorastaan kummallisia fiilistelijöitä ainakin Pariisin menoon tottuneille). Kaupunki vaan vaikutti jotenkin aika täyteen ahdetulta, mikä johtui ehkä juurikin kapeista kaduista, joilla oli paljon väkeä liikenteessä koko ajan.

Ne aukioloajat ei oo niin justiinsa täälläpäin.




Viimeisenä päivänä päätimme mennä tutkailemaan lähistöllä olevia saaria. Villinä ajatuksena oli mennä Ifin saarelle, missä olisi ollut Ifin linna, joka on aiemmin toiminut vankilana. "Huonosta säätilasta" johtuen laivoja ei kuitenkaan kulkenut sinne koko päivänä, joten matkakohde vaihtui viime tipassa Frioulin saariin. Suunnitelmien muutos olikin ehkä onni onnettomuudessa, sillä saarella oli Ifiä enemmän nähtävää (tai näin ainakin uskottelimme itsellemme ja toisillemme).

Frioul.

Saarella tosin meinasimme joutua lokkiparven hyökkäyksen kohteeksi, näemmä lokkivanhemmat osaavat olla aika agressiivista porukkaa, jos epähuomiossa menee liian lähelle poikasia.

Lokkihyökkäyksestä selvitty hengissä, eli taas voi hymyillä.


Perjantaina vierailtiin myös kalankeilla (Wikipedian mukaan kirjoitetaan suomeksi noin, vaikka kuulostaakin hassulta), jotka olivat sen verran kaukana keskustasta, että jouduttiin turvautumaan ensimmäistä kertaa bussikuljetukseen. Bussilta oli vielä ihan kiitettävän mittainen kävelymatka, joka oli kyllä loppujen lopuksi kaiken arvoista, vaikka siinä kävellessä tuppasikin vähän tympäsemään.

Kalankit.




Illalla keskustassa oli vielä eräänlainen tulinäytös, eli satama oli valaistu erilaisilla tulipalloilla ja muilla tulijutuilla (pardon my Finnish, en keksi mitään fiksumpaa ilmaisua tähän). Huomaa kyllä, että ranskalainen yhteiskunta on vähän erilainen verrattuna Suomeen, Suomessa ei meinaan ihan heti varmaan tällaista saisi järjestää. Nähtiin pariinkin kertaan, kun joku meinasi käräyttää itsensä, ja puuskainen tuuli levitteli myös hiiliä ja kipinöitä ohikulkijoiden päälle.

Siinä teille niitä tulipalloja.

Kovin kauaa ei näytöksessä viihdytty, oli aikamoinen tungos ja väsymys. Seuraavana aamuna oli myös tiedossa aikainen herätys, kun luvassa oli jo kaupungin vaihto.

Tulirenkaita joista pystyi kävelemään läpi, jos ei pelota liikaa että hiukset kärähtää.

Reissun saldo eli miksi sitten kannattaa mennä Marseilleen:

-Isohko kaupunki, joka on kuitenkin hintatasoltaan suhteellisen huokea (ainakin Pariisiin verrattuna, mutta mikäpä ei oikeastaan olisi). Viinilasillisen saa kahdella eurolla, ja hyvän illallismenun (alkupala-pääruoka-jälkkäri) hinta on monessa paikassa 12€. Söin parhaan risottoni täällä, ja uskokaa tai älkää, myös elämäni parhaan lakritsijätskin.

Se kuuluisa bouillabasse tuli testattua.

-Koostaan huolimatta keskusta on suhteellisen kompakti, joten peruslomailija ei juurikaan tarvitse julkista liikennettä, paitsi jos haluaa käydä katsomassa kalankit (jotka on kyllä must see jos Marseilleen menee!).

Söpö paikka jossa vetosi myös se parin euron viini.

-Kaupungista löytyy myös mahtava parfumerie nimeltään Eau de Cassis, joka tekee persoonallisia tuoksuja. Hajuvesiä ei myydä muualla kuin Marseillen lähistöllä, joten samaa tuoksua ei ihan heti tule vastaan.

-No sitä saippuaahan täältä löytyy varmasti joka lähtöön.

Haluaisitko tuoksua vaikkapa punaviiniltä?


ps. Noin sata lisäpistettä kaupunki saa minulta myös siitä, että sieltä löytyy rakkausvaatekauppani Pull&Bear.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti