keskiviikko 16. tammikuuta 2013

Älä kokeile tätä kotona

Olipa kerran sateinen ja pimeä ilta, kun Jenni saapui kämpille. Nälkäisenä. Jotain ruokaa oli siis saatava ja nopeasti, ja mieluiten lämmintä, sillä ulkona oleskelu oli jäädyttänyt sankarittaremme (älkääpä tuhahdelko, saan kutsua itseäni täällä sankarittareksi jos haluan. Mun blogi.). Jääkaapista löytyi parsakaalia ja kesäkurpitsaa, ja hyllyllä korkkaamaton paketillinen spagettia. Ei kuulosta lupaavalta? Ei niin, mutta arvatkaapas mitä niistä loppujen lopuksi syntyikään? No LEMPIRUOKAA. Ei ehkä yhtä hienostunutta kaikkine erikoisjuustoineen kuin avokadopasta, mutta helkkarin hyvää oli silti. (Avokadopasta on muutenkin mielestäni ollut vähän ylimainostettua. Joo, ihan hyvää, mutta ei mikään mind-blowing experience. Ehkä hypetys onkin syntynyt niiden keskuudessa, jotka eivät aiemmin olleet hoksanneet, että hei kasvisruokakin voi olla hyvää.)

Mutta älä kokeile tätä kotona, jos löydät kaupasta vaan käsivarren mittaisia ja paksuisia kesäkurpitsoja, jotka eivät maistu sellaisenaan miltään. Tai kun kuitenkin kokeilet, niin älä ainakaan tuomitse ruokaa sen perusteella. Aiemmin ajattelin, että Suomessa myytävät kasvikset ovat tarpeeksi laadukkaita, mutta täällä sain jo ensimmäisellä viikolla todeta, että kyllä hyvää ruokaa nyt vaan on huomattavasti helpompaa valmistaa sellaisista komponenteista, joissa on jo itsessään makua. Ja mieluiten hyvää sellaista. Eli jos jossain vaiheessa haluat tehdä yhtä hyvää pastaa, kuin mitä täällä voi tehdä kyllästymiseen asti, voitkin pistää omat kesäkurpitsasi itämään vaikka heti tänään.

Mitä siis tarvitset? Parsakaalia, pienehkön kesäkurpitsan ja spagettia. Suolaa ja pippuria (ja maun mukaan muita mausteita), vähän öljyä. Mahdollisesti noin ruokalusikallinen tuorejuustoa. Siinäpä tärkeimmät. Hyvinä aikoina (eli opintotukipäivinä) myös mahdollisesti parmesanraastetta, tai muuta maukasta juustoa.

Ja kuinka se tapahtuu?

Step 1: Kattilallinen vettä kiehumaan, suolataan tujusti. Veden lämmetessä pilkotaan parsakaalia pieneksi.

Step 2: Vesi kiehuu, parsakaalit kattilaan ja nälän asteen mukainen määrä spagettia myös sekaan. Seuraavaksi kesäkurpitsa käteen ja se sentin tai parin siivuiksi, ja sekin sekaan kiehumaan.

Kesäkurpitsa. Ihan vaan siltä varalta, ettei joku tunnistanut.

Step 3: Odottele spagetin kypsymistä ja raasta vaikkapa juustoa sillä välin. Heikon rahatilanteen aikoina pureskele vaikka kynsiäsi. Tai facebookkaa.

Step 4: Spagetti kypsää, kaadetaan (kaikki!) vesi kattilasta pois. Heitetään kattilaan suolaa ja pippuria, sekä pieni loraus (oliivi)öljyä. Lusikka käteen ja sekoitetaan. Tässä vaiheessa kesäkurpitsan kuuluu muussautua, voit vähän avittaa itsepintaisimpia paloja lusikalla.

Ulkonäkö voi pettää.


Step 5: Tuorejuusto. Sekoittele spagetin sekaan, jotta parsakaali ja kesäkurpitsa muuttuvat vielä tahnamaisemmaksi ja liimautuvat spagettiin.

Valkosipulituorejuustoa ja lähes mätsäävä kynsilakka.
Step 6: Maistele, lisää suolaa/pippuri/molempia/vaikka chiliä tai mitä vaan maun mukaan. Sitten koko komeus lautaselle, päälle härski määrä parmesaania ja syömään. Ja unohdetaan hetkeksi se sekasotku mikä keittiöön jäi.

Epäetiketin mukaisesti seurana punaviiniä. Ensi kerralla ehkä myös aterimet.

Parasta, että ruoka on lautasella viimeistään puolen tunnin päästä valmistuksen aloittamisesta. Pisin aika meneekin ehkä veden kiehuttamiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti